Kako se zaštititi od uroka?

Kako se zaštititi od uroka

Postoje mnogobrojni načini zaštite od urokljivog oka. Stari Grci su nosili križ oko vrata. Novopečene mame bi držale objekte zaštite na svojim glavama ili pod jastucima. Radilo se o crvenoj, crnoj ili bijeloj narukvici, koristio bi se i barut, hljeb, sol, prsten itd. Svaki od ovih objekata ima svoje značenje zbog kojega predstavljaju najbolji način za odbranu od urokljivog oka. Primjerice, barut simbolizuje sposobnost čovjeka da se bori protiv uroka, sol predstavlja snagu i izdržljivost itd.

Možda najbolji način da se neko zaštiti od uroka je korištenje talismana, simbola i nakita. Najpoznatiji i najrašireniji talisman zove se nazar. Vrlo je popularan na Bliskom istoku, pogotovo u Turskoj. Nazar je talisman koji se sastoji od plavih i bijelih krugova koji zajedno formulišu oko. Ovaj talisman se često može pronaći u kućama, automobilima i u obliku nakita.

Zaštita od uroka

Ako nemate pri ruci talisman ili komad nakita, komedija je odličan način da se odbranite od uroka. U slučaju da primjetite da vam neko ne želi dobro, pogotovo ako bulji, tada mu se narugajte, provocirajte ga. Urok momentalno nestaje! Crnilo se ne može mjeriti sa ironijom i sarkazmom.

Jednako tako, možete na neki način izmisliti novog sebe. Možete početi od nule, restartati se kao što kompjuter restartate. Drugim riječima, otputujte, počnite vježbati i slično. Ovo je bitno jer u život unosite novi sadržaj, nastaje nova dinamika. Urok se najlakše lijepi za ljude koji su zapeli u rutini.

Na kraju molitva dobro dođe u slučaju uroka. Nije važno da li ste vjernik i kojoj religiji pripadate. Bitno je samo to da sebi i drugima poželite sve najbolje odnosno da se molite Svevišnjemu da čuva vas i osobu preko puta vas. Iskreno poželjeti dobro sebi i drugima automatski stvara dobro. Možda to nije na prvi pogled vidljivo, ali dugoročno stvarate štit protiv zlih namjera.