Tarot majstori i iskustvo

tarot majstori

Koliko je iskustvo važno prilikom tumačenja tarot karata?

Podrazumjeva se da je poprilično bitno. Svaka osoba koja imalo ozbiljno pristupa tarotu ima svoj životni i profesionalni put. Skupljanje iskustva se vrši na najrazličitije moguće načine. Netko ne želi prčkati po tarotu sve dok ne upiše odgovarajući tečaj. Drugi idu obrnutim smijerom; igraju se s tarotom koliko god mogu pa tek kasnije, kada ih uhvati želja ili nešto drugo krenu na predavanja. Treći, pak, nikada nogom ne kroče u školu već iskustvo stvaraju isključivo na temelju vlastitoga rada. Koji je pristup bolji, teško je reći. I kod tarota kao i bilo gdje drugdje nije dobro previše teoretizirati, bez primjene u praksi. S druge strane, inzistiranje na praksi bez razumijevanja osnovnih silnica koje kreiraju tarot nije preporučljivo. Zato je možda najbolje da praksu prati teorija; nema ništa ljepše od učene osobe s minimalno par godina konkretnoga rada s ljudima.

Koliko bi godina iskustva tumač tarota trebao imati prije rada s klijentima?

Na ovo je pitanje nemoguće dati precizan odgovor. Problem je u tome što netko tko poznaje tarot dvadeset godina može imati manje iskustva od nekoga tko se njime bavi tek tri godine. Zvuči pomalo apsurdno, ali kod tarota stvar funkconira na sljedeći način; vrlo je važno stalno raditi na sebi kao i s ljudima. Netko u tri godine intenzivnoga rada može steći više iskustva nego netko tko je u dva desetljeća povremeno radio. Naravno, ovo je nemoguće izmjeriti.

Prilikom sticanja iskustva nije dovoljno ići na tečaj i primjenjivati tarot u praksi. Vrlo je važno raditi na samom sebi. Svatko tko se bavi ezoterijskim znanjima trebao bi sebe duhovno usavršavati. To bi svi ljudi trebali činiti. Kada se čovjek bavi ezoterijom, posebice tarotom, rad na sebi produbljuje znanje o ovoj vještini. Samim tim osoba postaje bolji tumač.